"Este van, este van, este van ám,
Lámpa nem ég az ivóban,
Villog a fény a kemence falán,
Benne vidám halihó van."
/Turcsányi Elek: Téli utazás (részlet)/
Napjainkban szerencsére egyre több elhagyott tanya, öreg parasztház kerül olyan új tulajdonos kezébe, aki gondosan felújítja és élettel tölti meg a sokat megért falakat. Az újjászületett házakban természetesen valamiféle fűtőberendezésre is szükség van.

A stílusosan kialakított vidéki környezetbe mi más illene jobban, mint a falusi, tanyasi házak "őshonos" tüzelőberendezése, a kemence, a téglakályha és a rakott tűzhely.
Ezek éppolyan hatékonyan használhatók fűtésre, mint a hagyományos cserépkályhák. A fűtést hatékonyabbá tehetjük és akár több helyiséget is fűthetünk a kemencével, téglakályhával, ha egy melegvíz előállítására alkalmas víztartályt építünk bele, az így nyert melegvizet pedig a fűtőtestekhez csőrendszeren vezetjük el, azaz valójában központi fűtést valósítunk meg. Ezek a fűtőberendezések igen változatos formában és méretben jelenhetnek meg: készülhetnek hagyományos stílusban, de ölthetnek akár extrém formát is, egyedivé varázsolva ezzel egy modern hangulatú lakóteret. A sokféle technológia, az építésre és díszítésre felhasználható anyagok sokasága biztosítja az egyedi ötletek kivitelezését. 
A kemencét vagy téglakályhát kombinálhatjuk tűzhellyel is, így egy berendezésként biztosítják a fűtés, a sütés és a főzés lehetőségét. A főzőlappal, sütővel, aszalókamrával készített hatalmas konyhai búbos kemencék mellett igen kedvelt volt egykor a rakott takaréktűzhely, amely a sütés, a főzés és a fűtés funkcióit a leghatékonyabb módon, egymaga végzi. Ezek a rakott tűzhelyek nemcsak vakoltan és fehérre meszelten, vagy hagyományos csempékkel rakva készülhetnek: külső megjelenésük manapság jószerivel csak a fantázia függvénye.
|
Előfordul, hogy - bármennyire is szeretnénk - a lakásban nem találunk helyet a kemence számára. Ekkor sem kell feltétlenül lemondanunk a saját sütésű, összetéveszthetetlen ízű és illatú ételek elkészítéséről: készíthetünk kültéri, akár grillezésre is alkalmas kemencét is.
Egy biztos: a családi, baráti összejövetelek, nagy beszélgetések vagy a csendes pihenés ösztönösen házi tűzünk lakhelye köré fog szerveződni - legyen az a kertünkben, szobánkban vagy a konyhánkban - , hiszen a tűz fényének és melegének ellenállhatatlan vonzerejére adott válaszunk ősi örökségünk.
Néhány fűtési mód összehasonlítása a német építkezésbiológiai és ökológiai intézet vizsgálatában:
Értékelési kritériumok |
Nyitott kandalló |
Zárt tűzterű kandalló samott járattal |
Cserépkályha, téglakályha, kemence |
Padlófűtés |
Radiátor |
Falfűtés |
Sugárzás* |
3 |
2 |
3 |
1-2 |
1 |
3 |
Konvekció/levegőáramlás |
1 |
2 |
2 |
1 |
1 |
3 |
Levegőhőmérsékletkülönbözet* |
0-2 |
2 |
3 |
1 |
1 |
3 |
Falhőmérséklet |
2 |
2 |
2 |
1 |
1 |
3 |
Fűtőtest hőmérséklet |
1-2 |
2 |
3 |
2 |
2 |
3 |
Levegőminőség/szag |
1-2 |
2 |
3 |
1-2 |
1-2 |
3 |
Levegőnedvesség |
2 |
2 |
3 |
3 |
1 |
3 |
Ionizáció |
3 |
3 |
3 |
2 |
1 |
2 |
Elektromágneses terek |
3 |
2 |
2-3 |
2 |
1 |
2 |
Elektrosztatikus feltöltöttség |
3 |
3 |
3 |
1-2 |
1-2 |
2-3 |
Zaj/áthallhatóság |
3 |
3 |
3 |
3 |
2 |
2 |
Tisztítás/portalanítás |
1 |
2 |
2 |
3 |
2 |
3 |
Tehetetlenség/felfűtési idő |
2 |
2-3 |
1-3 |
1 |
2 |
1-2 |
Házklíma együttesen |
2 |
2 |
3 |
2 |
1-2 |
3 |
Kezelés/komfort |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
3 |
Szabályozhatóság |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Költség/haszon |
2 |
3 |
3 |
1 |
1 |
2 |
Környezetterhelés* |
0 |
1-2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Az anyagok ökológiai mérlege |
2-3 |
1 |
2-3 |
0-2 |
1 |
0-2 |
A pontok értékelése
Értékelés |
36-43
2 |
44-47
2 |
54-58
3 |
35-41
2 |
31-34
1 |
53-57
3 |
0= jelentős hiányok
1= kedvezőtlen
2= kielégítő
3= jó/ajánlatos * : dupla pontszám |